top of page
İçindekiler

Nüfus

Değişimi

Büyükşehirlerde nüfus Türkiye ortalamasına göre  0.37 kat daha hızlı artıyor.

Eğitim

Durumu

30 yaş üstü nüfusun %80'i üniversiteye gitmemiş.

Lojistik

Eğitimi

Lojistik Eğitiminin %98'i Vakıf Üniversiteleri tarafından sağlanıyor.

Şehir

Trafiği

Ana arterlerde sürüş hızı saatte 30km'yi aşamıyor.

Şehir

Sorunları

Deprem ve ekonomiden sonraki en büyük 3. sorun ulaşım.

Hava

Kalitesi

Hassas gruplar olumsuz sağlık koşulları mevcut.

Şehir

Kullanımı

Pandemide yeşil alanlara olan talep  8 kat arttı.

Dış

Ticaret

Son 8 yılın ortalamasına göre dış ticaretin %58'i

ithalat.

Özet

İş, ticaret, eğitim, sağlık, kültür vb konularda merkez sayılan şehirlerin kalabalık insan topluluklarından oluştuğu konusunda halihazırda hemfikiriz. Nasıl tanımlanacağına ilişkin birbirinden farklı görüşler olsa da, sınırlarını ekonomik ve sosyal etkileşimlerin ve yoğunluklarının belirlediği, birbirine yakın coğrafi bölgeleri topyekûn şehir, metropol, megakent veya benzeri şekillerde adlandırırız.

Birleşmiş Milletler (Dünya nüfusunun 54 ’ünün şehirlerde yaşadığını ve bu oranın yakın bir zamanda daha da artacağını söylüyor Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık olarak her 3 kişiden 2 ’si şehirde yaşıyor olacak Nüfusu 10 milyondan fazla olan 30 megakent’e 11 yeni megakent daha eklenecek ve bu megakentler dünya nüfusunun 10 ’una ev sahipliği yapacak Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul bu megakentlerden birisidir.

Sürdürülebilir kentlerin oluşması için gerek koşullar daha fazla bilgi sahibi olmakla ilgilidir. Bilginin güvenilir yegane kaynağı olan veri ise ancak eksiksiz, kapsamlı ve güncellenebilir bir şekilde toplandığında ihtiva ettiği bilgilerin yaşam kalitesine dönüştürülmesinde kullanılabilir. Aşağıda birbirini takip eden panolarda kullanıcılara yalnızca araştırmacının seçkisi sunulmamakta aynı zamanda kullanıcın edinmek istediği bilgiyi kolayca elde etmesini sağlamaya yönelik araçlar sunulmaktadır.

 

Kullanıcıların kendi yaklaşımlarına göre bulgu elde etmesini sağlayan bu endüstri 4.0 uygulaması aynı zamanda veri okuryazarlığını geliştirmekte ve veri araçlarını demokratize etmektedir. 

Daha iyi bir gelecek için bilgi üretimine siz de katılın: "dokun, değiştir, sonucu gör"

Nüfus

Nüfus Değişimi

İstanbul Nüfusu Türkiye'den 0.37 kat daha hızlı artıyor.

2011 yılında 13 milyon 600 bin 240 kişinin yaşadığı İstanbul'un nüfusu, 10 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon kişinin katılımıyla 2021 yılı sonunda 15 milyon 840 bin 900 kişiye ulaşmıştır. TÜİK verilerine göre son yılda ülke nüfusu %11 artarken İstanbul için bu değer yüzde 16 olmuştur.  Başka bir ifadeyle İstanbul'un nüfusu Türkiye nüfusundan 0.37 kat daha hızlı artmaktadır. 

2011 yılında İstanbul'un en kalabalık İlçesi Bağcılar iken, aynı yıl 8. sırada yer alan Esenyurt 2021 yılında en kalabalık ilçe olarak ilk sıraya yerleşmiştir. Özellikle son 10 yıl içerisinde doğanlar dikkate alındığında Esenyurt ile kendisine en yakın olan ilçeyle arasında yaklaşık 64 bin kişilik bir fark oluşmaktadır. Aşağıdaki interkatif panoyu kullanarak kendi bulgularınızı oluşturabilir, sonuçlarını anında görselleştirebilirsiniz.

Genel Eğitim Durumu

İstanbul'da 30 yaş üstü nüfusun %80'i yüksekokul veya fakülte eğitimi almamış.

Türkiye genç bir nüfus yapısına sahip olmasına rağmen nüfusunun yarısından fazlası (%57) ilköğretim veya yalnızca ilkokul mezunu. Bu grubu lise mezunları izliyor. Lise mezunu erkeklerin oranı %24'ken, kadınlarda bu oran %22'ye düşüyor. Üniversite mezunlarının toplam nüfus içindeki oranı ortalama olarak %18. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişi okuma yazma bilmiyor. Okuma yazma bilmeyenlerin %86'sı kadın.

Eğitim

Trend Olanaklar

Lisans düzeyinde Lojistik eğitiminin büyük kısmı vakıf üniversiteleri tarafından sağlanıyor.

2020 yılında önemli bir kontenjan artışının yaşandığı lojistik eğitimi günümüz trendleri arasında yerini alıyor. Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı dilde sunulan eğitimin verildiği lisans programlarında doluluk oranları %90'ın üzerinde seyrediyor.

Lojistik Eğitimi

Kentlilik

İstanbul'da yaşayanların yalnızca %14'ü İstanbul nüfusuna kayıtlı.

Aslen İstanbullu olanların yoğun olarak Çatalca'da yaşadığını (her 100 kişiden 60'ı İstanbullu), sonra sırasıyla Şile (her 100 kişiden 50'si) ve Adalar'ın (Her 100 kişiden 40'ı) geldiği kolayca anlaşılmaktadır. Yoğunluğun en az olduğu ilçeler ise Sultanbeyli, Sultangazi, Bağcılar, Esenyurt ve Esenler olarak sıralanmaktadır. Bu ilçelerde ikamet eden her 100 kişiden en az 2'si en fazla 7'si İstanbul nüfusuna kayıtlı.

Kentlilik
Şehir Trafiği

Ulaşım ve Hareketlilik

Karayollarında gerçekleşen araç hareketliliğinde sürüş hızı ana arterlerde saate ortalama 30 km sınırını aşamıyor.

Yoğun trafik koşullarında hareket etmeye çalışan sürücüler ve yolcular karayollarında özellikle hafta içi saatlerde neredeyse bisiklet hızında ilerleyebiliyor. Pandemi başlangıcından önce sabah ve akşam saatleri en yavaş saatler olarak kayıtlara geçerken, pandemi ile birlikte yoğunluk öğlen saatlerine kaymış oldu.

Araç Envanteri

2007 - 2020 arası trafiğe kaydı yapılan araçların yarısından fazlası otomobil.

Türkiye'de otomobil açık ara en fazla tercih edilen motorlu kara taşıtı. Otomobili sırası ile Kamyonet, Motosiklet, Traktör ve Kamyon izliyor. Şehirlerde kişi başına düşen araç sayılarına bakıldığında otomobilin en yoğun olarak kullanıldığı illerin başında İstanbul (her bin kişiye 247 otomobil) ve Ankara (her bin kişiye 149 otomobil) geliyor. Bu şehirleri Muğla, İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip ediyor. Otomobillin en az yoğun olduğu iller ise her bin kişi başına düşen adetlere bakıldığında Hakkari, Şırnak, Ağrı, Bitlis, Siirt ve Muş olarak ortaya çıkıyor.

Araç Envanteri

Şehir Sorunları

Deprem, Ekonomi ve Ulaşım İstanbul'un en büyük sorunları arasında.

Yapılan araştırmalara göre İstanbul'da yaşayanlar kentin en önemli sorununu olası deprem olarak görüyor. (%22) Arkasından ekonomik sorunlar (%20) geliyor. Ulaşım %17 ile üçüncü büyük sorun.

Şehir Sorunları

Ulaşım

İzmir'de sürüş hızı hafta içi akşam saatlerinde saate ortalama 21 km olarak ölçüldü.

2000’li yalların başında 3.2 milyon nüfusa sahip olan İzmir, 2020 yılı sonunda 15 067 724 ’e ulaşmıştır. TÜİK verilerine göre 2000 yılından bu yana ülkede nüfus artış 26 oranında gerçekleşmiş iken İstanbul için bu değer 36 olmuştur.  Bu yıllarda İzmir nüfusu Türkiye nüfusunun artış hızından %35 daha hızlı artmıştır Buna ek olarak İzmir her yıl neredeyse nüfusu kadar da yabancı ziyaretçi ağırlamaktadır.

Hava Kalitesi

2000’li yalların başında 3.2 milyon nüfusa sahip olan İzmir, 2020 yılı sonunda 15 067 724 ’e ulaşmıştır. TÜİK verilerine göre 2000 yılından bu yana ülkede nüfus artış 26 oranında gerçekleşmiş iken İstanbul için bu değer 36 olmuştur.  Bu yıllarda İzmir nüfusu Türkiye nüfusunun artış hızından %35 daha hızlı artmıştır Buna ek olarak İzmir her yıl neredeyse nüfusu kadar da yabancı ziyaretçi ağırlamaktadır.

Hava Kalitesi

Şehir Kullanımı

Pandemide ofis ve işyeri kullanımlarından önemli ölçüde vazgeçildi.

Pandeminin etkisinin yoğun olduğu dönemde ofis ve işyeri kullanımları önemli ölçüde azalırken, market, eczane kullanımları artış eğilimi gösterdi. Pandemi tedbirlerinin gevşetildiği dönemlerde park ve yeşil alanlara olan talep önemli ölçüde artarken ulaşımda toplu taşıma araçları tercih edilmedi.

Şehir Kullanımı

Dış Ticaret

Son 8 yılın ortalamasına göre dış ticaretin %58'i ithalat.

Dış ticaretin % 50.2'si İstanbul kaynaklı. İzmir, Bursa, Kocaeli, Ankara, Gaziantep takip eden şehirler. Bu şehirlerin Türkiye dış ticaretindeki payları ise %5 ile %6 aralığında değişiyor.

Dış Ticaret

Otomotiv

Türkiye'de en fazla tercih edilen marka FİAT oldu.

2017 yılına kadar hafif ticari araç ve otomobil segmentlerinde benzer satış oranlarına sahip olan marka son 4 yılda otomobil satışlarında artış yaşayarak sektördeki yerini belirledi.

Otomotiv

Siyasi Tercihler

Türkiye’de seçmen olan her 10 kişiden 9’u siyasi tercihini sandık başında belirtiyor.

Türkiye’de 2009’dan bu yana yapılan 11 seçimde yaklaşık 749 milyon adet pusula sandıkları doldurdu. Bunun 187 milyonu milletvekili genel seçimleri için sandıkla buluştu. Ortalama seçime katılım oranı %87 oldu. Bu oran 2019 yılında Avrupa Birliği’nin %50’ye ancak ulaşabilmiş seçime katılım oranına göre oldukça yüksek.

Siyasi Tercihler

Zaman Kullanımı

Ev işleri, eğitim ve işe toplam 6 saat, televizyon ve internete 4 buçuk saat ayırıyoruz.

Gün içinde zorunlu işlere ayrılan zaman, televizyon ve internete ayrılan zamandan biraz fazla. Ev işleri, eğitim ve işe toplamda 6 saat ayrılırken, internet ve televizyona toplamda 4 buçuk saat zaman ayrılıyor. Erkeklerin bir günde iş ve işlerine ayırdığı zaman toplamda yaklaşık 5 buçuk saat, kadınlarda ise bu süre 5 saat. Erkekler ev işlerine bir günde yarım saat zaman ayırırken kadınların yaklaşık 3 buçuk saati ev işleriyle geçiyor.

Zaman Kullanımı

Beklentiler

Sektör önümüzdeki altı aylık dönemde büyüme beklentisi içerisinde ve yatırımlar çoğunlukla teknoloji odaklı gerçekleştiriliyor.

Katılımcıların üçte biri lojistik sektörüne olan yabancı yatırımcıların ilgisinin artacağını düşünürken, yaklaşık %40’ı bu ilginin bir önceki döneme göre değişmeyeceğini düşündüğünü belirtmiştir. Her beş katılımcıdan birisi sektöre olan yabancı yatırımcı ilgisinin altı aylık süreçte azalacağını düşünmektedir.

Beklentiler

dataritim

akıllı şehirlerin büyük veri platformu

Her hakkı saklıdır, Trafipper Analitik ve Teknoloji A.Ş. 2022

bottom of page